Sunne Standard Sunne Klassisk Sunne Funkis Sunne Spesial Sunne Ekstrem

Galleri


 

MÅLE OG MONTERE

Trygghet gjennom hele prosjektet

Hvem som skal ta mål og montere dine vinduer bestemmer du selv. Her får du noen gode råd av oss på veien.

Hører du til de som er dokumentert hendige eller har du en egen håndverker du vil bruke? Vi anbefaler at du leser igjennom måle- og monteringsanvisningene nøye før du begynner, for å få alt riktig med en gang. Slik unngår du unødige, og kanskje dyre, feil.

Mange velger å måle selv, bare for å få et tilbud, men lar oss ta over tommestokken, når det blir aktuelt med bestilling. Det koster ingenting,og er et bra sett å unngå unødige merkostnader og forsinkelser på grunn av målefeil.

  1. Oppmåling før tilbud
  2. Oppmåling ved bestilling
  3. Montering

Oppmåling av vinduer for et tilbud

Her rekker det med et ca.mål. Ta en tommestokk og legg den tvers over vinduet. Legg til 10 cm for den del av karmen som sitter i veggen. Gjør det samme på høyden

Eksempel: Om vinduet ditt er 125 cm bredt og 137 cm høyt, så er det et 13x14 vindu når du angir det i desimeter for et tilbud. Angi alltid bredden først og høyden etter. Husk på å angi om du er interessert i noe av følgende tilbehør, og til hvilket vindu disse er påtenkt:

  • Sprosser
  • Midtstolpe
  • Farge
  • Spesielt glass
  • Persienne
  • Barnsäkra handtag
  • Rullgardin
  • Barnesikre handtak
  • Lås osv.

Slik måler du før en bestilling

Nå er det viktig at du måler riktig og nøyaktig. Velg mellom å måle på eksisterende vindu eller selve hullet i veggen.

Alt.1. Måle opp vinduet

Dersom du velger å måle opp vinduet , skal du alltid angi yttermålet på karmen. Det vil si målet mellom karmens ytterkanter. Karmen er vinduets ytre ramme og den del som festes i veggen. Kanskje innebærer det at du må løsne listene på inn- eller utsiden av vinduet, om disse dekker en liten del av karmen. Gjør det! Ikke anslå! For at dine nye vinduer skal passe, må du blottlegge karmen på begge sider, samt oppe og nede, og virkelig måle.

Alt.2. Måle åpningen i veggen

I enkelte hus ligger vinduene an mot veggen, og det savnes i prinsipp isolering mellom vegg og vindu. Dersom det er slik, skal du måle åpningen i veggen i stedet, og dra av 1,5 cm på hver side. I overkant drar du av 1,5 cm og i underkant 2,5 cm.

OBS! Tilleggsisolerte hus har oftest tykke vegger. Det i sin tur gjør at det må finnes rom for et skrått blekk, så at eventuelt regn kan renne i fra vinduet. I enkelte tilfeller må du dra av mer i underkant, så vinduet ikke presser ned blekket. En bra tommelfingerregel, er at om vinduet sitter 0-1 dm inn fra ytterveggen, skal du dra fra 2,5 cm fra underkanten. For hver desimeter som tilkommer drar du av ytterligere 5 mm. Dette for å gi plass til vindusblekket, som ved våre vinduer plasseres under vinduet. *(se separat anvisning).

Nå har du fått yttermålene på karmen. Videre skal du angi på hvilken side hengslingen skal sitte. (sett innenfra).Hengsler til høyre kalles høyrehengslet og omvendt. Klikk på symbolet ved siden av, så kan du skrive ut et vindubestillingsdokument, der du kan fylle i mål, og om dere ønsker, tegne inn sprosser eller stolper.

HUSK:

  • Angi alltid bredden først og høyden siden. Mål 13x15 dm betyr altså at vinduet er 13 dm bredt og 15 dm høyt. Mange feilbestillinger kommer av dette, hvilket blir unødig dyrt og tidskrevende.
  • Angi alltid hengslingen innenfra, det vil si om vinduet er venstrehengt når du ser på det innenfra.

    Mange produsenter vil at du angir hengslingen ut fra plasseringen av gangjernene, men hos oss er det alltid innenfra som gjelder.

    SLIK MONTERER DU DINE VINDUER

    Om du har tenkt å montere selv, eller leier inn noen, så kan det være bra å vite hvordan man gjør.

    Begynn med å ta bort lister og utforinger, inne og ute. Sag av spiker/karmskruer mellom karm og vegg. Ta løs kilene og løft ut karmen. Ved å sage karmen i biter, unngår du innvendige skader. Rengjør vindusåpningen og kontroller at det ikke er noe råteskader. Bytt ut treverk som er skadet.

    Løft ramma ut av karmen. Legg kiler i åpningen der karmens bunn skal hvile. Kilene skal møte hverandre, en fra innsiden,en fra utsiden. Sett karmen på kilene.

    Kil inn hjørnene på karmens overside og sider, fra inn- og utsiden. Pass på så kilene ikke dekker de forborrede hullene for innfesting med skruer. Slå ikke i kilene for hardt, slik at karmen blir skjev eller bulker seg.

    Bruk et vater for å sjekke at alt er rett. Pass på at den ikke luter inn- eller utover.

    Kontroller diagonalmålet. Det kan du gjøre med hjelp av to lister. Legg den ene listen på den andre. Hold dem diagonalt i karmåpningen. Dra ut listene til endene møtes i karmhjørnene. Marker med en strek over både listene. Gjenta på motstående diagonal. Om streken havner på samme sted er diagonalmålet likt.

    Heng på ramma. Kontroller vinduet med vater igjen.

    Sprøyt vindusskum rundt vinduet, slik at skummet dekker 2/3 av karmens dyp. Gå så videre til neste vindu. Etter ca. 45 min. kontrollerer du at skummet har stivnet, og så fjerner du kilene.

    Kontroller at vinduet går å åpne og stenge uten at det ”lugger”, det vil si at vinduets beslag tar i når du åpner eller stenger det. Hvis det er tilfelle, så juster med en umbrako-nøkkel på justeringsskruene (se skisse).

    Fyll skum i hullene etter kilene. La det stivne over natten, før du fester håndtakene skikkelig. Etterkontroller at skummet har fylt ut ordentlig, og at det ikke finnes noen hull mellom vegg og vindu.

    Avslutt med å smøre gangjern og espanjolett, samt ta vekk beskyttelsestape og tørk av vinduene.

    Montasjeblekk

    Alle vinduer fra Vindusleverandøren Norge As leveres med forborrede karmer. Noen ganger er det vanskelig å montere via disse hullene, på grunn av at ytterveggene ikke tillater det. Du kan likevel montere vinduet ved å bruke de montasjeblekkene som følger med. Nedenfor finner du noen bilder av hvordan de fungerer.

    Sammensetningslister gir pene kanter

    Vil du montere to karmer ved siden av hverandre? Ved å montere en sammensetningslist mellom vinduene så gjør det justeringen lettere, og du unngår å få stygge skjøter.